Udlændinge og Integration

  • Unge Moderater mener, at Danmark som minimum skal leve op til deres internationale forpligtelser i FN og som minimum tage imod 500 kvoteflygtninge om året. Sammen skal vi hjælpe de flygtninge, der er mest udsatte.

    Danmark har i 38 år, gennem FN, forpligtet sig på, at tage imod 500 kvoteflygtninge om året. Kvoteflygtninge er de flygtninge, der af FN er vurderet til at have det sværest - herunder handicappede flygtninge, udsatte kvinder, volds- og torturofre, udsatte børn m.fl. De sidste syv år har Danmark kun modtaget 235 kvoteflygtninge.

  • Unge Moderater mener, at klimaflygtninge skal kunne flygte til det nærmeste område, der er sikkert, og herfra søge om asyl gennem FN. Det område, klimaflygtningene kommer fra er permanent ødelagte, og derfor skal det sted, de bliver bosat i, også gøres til en permanent løsning. Der håbes, at disse klimaflygtninge kan bosætte sig i deres nærområder og at denne løsning kan være permanent. I en situation hvor dette er uladsiggørligt, skal EU, sammen med FN, lave aftaler om, hvor mange klimaflygtninge EU kan tage. Disse skal fordeles ud på de europæiske lande alt efter kapacitet. Herudover skal Danmark tage imod de klimaflygtninge vi forpligter os på at modtage gennem EU, og fortsat leve op til internationale aftaler om klimabistand. Den klimabistand skal bruges til at forebygge konsekvenserne af klimaforandringerne i de lande, der ikke har råd til at betale for klimatilpasningen af deres land.

  • Unge Moderater mener, at vi bør afskaffe smykkeloven. Siden lovens indførelse har der flere gange været tvivl om, om loven er i strid med internationale konventioner. Desuden var et af hovedargumenter for loven, at flygtninge ikke skulle kunne have en stor formue, samtidig med at den danske stat forsørgede dem. Dog kan der stilles spørgsmålstegn ved, om dette egentlig var incitamentet til at indføre den, eftersom den ikke gælder for alle flygtninge i Danmark, da man i 2022 besluttede, at loven ikke skulle gælde for de ukrainske flygtninge, der kom eller kommer til Danmark. Ydermere mener vi, at det slet ikke bør være muligt for staten at konfiskere smykker, der muligvis er forbundet med stor personlig værdi, for den flygtning der er kommet hertil. Det er også vigtigt at understrege, at loven i høj grad er symbolsk, og at den ikke har haft nogen nævneværdig effekt på dansk økonomi.

    Smykkeloven blev indført i 2016, og er fra 2016 til 2022 blevet brugt i alt 17 gange. Loven gør det muligt for den danske stat at beslaglægge personlige ejendele fra flygtninge, der har en værdi på over 10.000 danske kroner - herunder kontanter, smykker mm..

  • Unge Moderater vil stoppe hjemsendelser af borgere, der er integrerede, taler dansk og forsørger sig selv. Det skal være muligt at blive skilt og stadig kunne blive i Danmark så længe man forsøger sig selv og taler det danske sprog. Når borgere i Danmark bidrager til det danske samfund, så skal vi ikke sende dem udenfor døren, men i stedet lade dem blive.

    Det bør være slut med at høre om velintegrerede udlændinge, som taler flydende dansk med et job i brancher hvor vi har rekrutteringsvanskeligheder, mister sit opholdsgrundlag pga. rigide regler om f.eks. skilsmisser. I en tid, hvor Danmark mangler arbejdskraft og vi forsøger at tiltrække udenlands arbejdskraft, er det kontraproduktivt at sende disse borgere ud af landet, når vi mangler dem og de vil Danmark.

  • Unge Moderater mener, at udenlandske studerende, der har taget en hel uddannelse i Danmark, skal tilbydes et års arbejds- og opholdstilladelse, der automatisk forlænges med to år ved udløb, såfremt den studerende fortsat er beskæftiget. Dette giver den studerende mulighed for at bidrage til Danmark, med de kompetencer vedkommende har tilegnet sig på sit studie.

    Udenlandske studerende, der færdiggør en uddannelse i Danmark, tilbydes seks måneders opholdstilladelse efter endt uddannelse. Hvis de ikke kommer i beskæftigelse inden opholdstilladelsens udløb, kan de søge opholdstilladelse under de gældende krav.

  • Unge Moderater mener, at du skal tildeles statsborgerskab, når du fylder 18 år, såfremt du er født og opvokset i Danmark og er i beskæftigelse eller uddannelse på tidspunktet for din 18-års fødselsdag.

    Hvis du er født i Danmark, har haft din skolegang og hele din barndom her, er du dansk. Det skal Danmark også anerkende. Det kan gøres gennem tildelingen af et statsborgerskab ved din 18-års fødselsdag, såfremt du er født og opvokset her samt er i beskæftigelse eller uddannelse, når du fylder 18 år. Herigennem skabes der også demokratisk lighed, eftersom vedkommende vil kunne deltage i det danske demokrati på lige fod med alle andre danskere.

  • Unge Moderater mener, at indfødsretsprøven skal afskaffes. Hvis man lever op til alle andre krav for at søge om dansk statsborgerskab, samt formodentligt har levet op til de mange krav, der stilles til at søge om permanent opholdstilladelse, bør indfødretsprøven ikke være en del af afgørelsen for, om man kan modtage dansk statsborgerskab.

    Når man skal søge om dansk statsborgerskab, er der en lang række krav, man skal opfylde. Herunder skal man have bestået indfødsretsprøven samt have permanent opholdstilladelse.

    Unge Moderater tror på, at man i langt højere grad lærer noget værdifuldt om dansk kultur ved at bo, arbejde eller uddanne sig i Danmark. Hertil skal det nævnes, at mange borgere, der i forvejen har dansk statsborgerskab, endog ikke er i stand til at bestå indfødsretsprøven, og selvfølgelig bliver de ikke mindre danske af den grund.

  • Unge Moderater mener, at alle fuldtidsstudier skal tælle med i kravet om fuldtidsbeskæftigelse. Dette betyder, at man skal kunne søge om permanent opholdstilladelse, såfremt man har været i arbejde eller under uddannelse i 3 år og 6 måneder ud af de sidste 4 år. Det betyder, at mennesker, der drømmer om at uddanne sig, ikke behøver sætte deres drøm på pause for at opfylde kravene for at søge om permanent opholdstilladelse.

    Skal man søge om permanent opholdstilladelse i Danmark, er et af kravene, at man skal have været i ordinær fuldtidsbeskæftigelse eller udøvet selvstændig virksomhed i tre år og seks måneder ud af de sidste fire år. Uddannelse tæller ikke med i kravet om fuldtidsbeskæftigelse. Dette betyder, at man skal kunne søge om permanent opholdstilladelse, såfremt man har været i arbejde eller under uddannelse i 3 år og 6 måneder ud af de sidste 4 år og kan fremvise bevis for gennemførsel af den (andel af) uddannelse, man har haft i samme periode.

  • Unge Moderater mener, kravet skal lempes, så ansøgeren i stedet ikke må have modtaget sociale ydelser mere end 8 måneder ud af de sidste fire år, inden ansøgningen indgives.

    De nuværende krav for permanent opholdstilladelse indebærer bl.a., at man som ansøger ikke må have modtaget sociale ydelser (såsom kontanthjælp) de sidste fire år, inden ansøgningen indgives. Det mener vi ikke tager højde for uforudsete hændelser, som kan have sat ansøgeren uden for arbejdsmarkedet i en periode.

  • Unge Moderater står fast på, at statsborgerskaber skal tildeles på baggrund af demokratiske principper, og ikke bare sælges til højstbydende udenlands-investor.

    Et statsborgerskab i EU er ikke til salg, og bør ikke kunne købes af udenlandske investorer. EU-lande skal derfor ikke have mulighed for at sælge statsborgerskaber, da disse medfører retten til fri indrejse og mange privilegier i øvrige EU-lande. Det er modstridende med EU’s principper om loyalt samarbejde mellem medlemslande, og kan føre til kriminel infiltrering og svindel.