Kultur
-
Unge Moderater ønsker at indføre en kulturuge for elever i 5. klasse og opefter, fordi vi mener at kulturlivet er blevet nedprioriteret alt for længe.
Kultur er ekstremt vigtigt for vores samfund, da det er et af de områder, hvor der ikke er forskel på rig og fattig – kulturen har plads til alle. Dette er meget positivt, og især i folkeskolen hvor nogle elever ikke er vant til at udforske det kulturelle liv i Danmark af forskellige årsager.
For at favne bredt mener vi at kulturugen i folkeskolen både skal tage hensyn til dem som er interesseret i at besøge såvel teatre og museer, som biografer og fodboldstadions. Der skal selvfølgelig også undervises i baggrunden for disse kulturelle lokationer, så det ikke blot bliver en “hygge-uge” hvor eleverne bare er glade for at slippe for almindelig undervisning.
En indførelse af dette vil være med til at styrke sammenholdet i skolerne, danne vores unge mennesker og give dem en indsigt i de områder som betyder meget for Danmark på en måde, som ikke blot kan ses i et regneark.
-
Unge Moderater mener at uddannelsesinstitutioner bør indføre morgensang som en fast del af deres rutine. Det er et enkelt, men stærkt tiltag, der kan bidrage til en mere givende og meningsfuld skoledag for alle involverede parter.
I en tid præget af hektiske rutiner og er der behov for at genoplive traditioner, der fremmer fællesskab og åndelig forbindelse, ikke mindst blandt unge mennesker. Indførelsen af morgensang på uddannelsesinstitutioner kan netop tilbyde denne bro mellem det individuelle og det kollektive, samtidig med at det styrker samhørigheden og trivslen blandt elever og personale.
Morgensang bør ikke være et levn fra fortiden; det er en kærkommen mulighed for at starte dagen på en positiv måde. Ved at samles i fællesskab omkring musik og sang skaber vi et rum for refleksion, inspiration og samvær. Det giver elever og lærere en chance for at centrere sig selv og finde ro midt i den travle hverdag.
På et mere praktisk niveau kan morgensang også have positive konsekvenser for elevernes koncentration og indlæring. Derfor kan morgensangen altså også fremme akademisk succes udover styrkelsen af følelsesmæssig og social velvære.
-
Unge Moderater mener, at vi har til opgave at styrke foreningslivet, da det er en af de bedste måder at give folk et socialt fællesskab i form af meningsfulde aktiviteter. Ensomhed er et stigende problem i Danmark, som rammer alle mennesker på tværs af alder, køn og etnicitet.
Derfor ønsker vi konkret at:
Øge støtten til foreninger:
Økonomisk støtte: Der skal afsættes en betydelig pulje til at støtte foreningernes driftsudgifter, aktiviteter og projekter. Dette kan ske gennem tilskud, legater og andre støtteordninger.
Indføre kulturpas:
Kulturpasset spiller også stort ind, især hos de unge under 25, da det kan lempe de økonomiske problemer, der kan fraholde dem fra at være en del af en forening.
Fremme af mangfoldighed og inklusion:
Målgrupperettet tilgang: Der skal udvikles specifikke tilbud og aktiviteter, der appellerer til forskellige målgrupper.
Øget synlighed for foreningslivet:
Der skal udvikles kampagner og eventuelle promoveringer, der kan fremme foreningslivet og de tilbud, der er i deres område. Det kunne f.eks. være i form af uddannelsesinstitutioner, der promoverer diverse foreninger til nye studerende.
Formålet ved disse tiltag er at styrke foreningslivet samt få mennesker ud af ensomhed. Økonomisk støtte ville kunne hjælpe dem, der evt. er forhindret eller tøvende pga. det økonomiske aspekt af at være en del af en forening, samt give foreningerne bedre mulighed for bedre og mere appellerende tilbud.
-
Unge Moderater mener, at Danmark skal indføre en borgerpligt med en økonomisk kompensation, som vi kender fra værnepligten. Vi lever i et samfund, vi alle har et fælles ansvar for at passe på og styrke for hinanden. Hvis man er vokset op på landet eller har brugt størstedelen af sit liv på en uddannelse, har man ikke nødvendigvis haft mulighed for at møde unge med en anden baggrund end ens egen. En borgerpligt vil give unge en indsigt i, at vi har en forpligtelse over for hinanden på tværs af kulturelle forskelle, og at man ikke står alene. Vi tror derfor, at en borgerpligt vil bidrage til at forbedre unges trivsel og styrke sammenhængskraften i samfundet.
Unge Moderater foreslår derfor at:
Styrke medborgerskab, dannelse og sammenhængskraft gennem en borgerpligt for alle unge, når de fylder 18, som skal erstatte værnepligten, der stadig vil være en del af borgerpligten.
Alle unge, uanset køn, bruger et halvt år på at aftjene deres borgerpligt og bidrage til fremtidens Danmark.
‘Forsvarets dag’ erstattes af et ‘borgerpligtsmøde’, hvor de unge får information og mulighed for at prioritere ønsker til, hvordan de vil aftjene borgerpligten.
Borgerpligten kan aftjenes i fx velfærdsinstitutioner, på uddannelsessteder, i forsvaret, inden for kulturlivet, i arbejdet med bæredygtig naturbeskyttelse eller i civilsamfundets institutioner.
Borgerpligten vil hjælpe mange unge med at få praktisk erfaring og give mulighed for at prøve kræfter med et beskæftigelsesområde, før de træffer et karrierevalg. Det vil også bidrage til stærk dannelse og forståelse for de forskellige sektorer og de mennesker, der arbejder i dem.
-
Unge Moderater vil styrke den danske spilindustri ved at afsætte flere ressourcer og finansiering med henblik på at understøtte vækst, arbejdskraft, innovation, og konkurrenceevne.
Sammenlignet med den danske filmindustri modtager spilindustrien et betydeligt mindre beløb fra det offentlige, der blev afsat 33,8 millioner fra 2024-2027 hvorimod filmindustrien årligt modtager 98 millioner kroner af lignende støtte. Dette afspejler ikke den stigende betydning spilindustrien har på den både globale og nationale skala.
-
Unge Moderater mener, at Folketinget bør gøre smørrebrød til Danmarks officielle nationalret.
Smørrebrød har dybe historiske og kulturelle rødder i Danmark og er internationalt anerkendt for sin kvalitet. Smørrebrød er egnet til både hverdagsbrug og gourmetoplevelser, og kan laves med lokale, bæredygtige råvarer, hvilket fremmer sundere og mere klimavenlige måltider. Det er allerede en del af Danmarks kulinariske identitet internationalt, og officiel anerkendelse vil styrke dansk madkultur globalt.
Danmarks nuværende nationalret, stegt flæsk med persillesovs, er traditionel, men afspejler ikke dansk madkulturs mangfoldighed.
Smørrebrød er inkluderende og kan tilpasses alle, også vegetarer og veganere, er sundere og bæredygtigt i modsætning til den nuværende nationalret.
Derfor foreslår Unge Moderatar, at smørrebrød skal være Danmarks nationalret.
-
Unge Moderater mener, at Danmark skal regulere trossamfund, sekter og religiøse bevægelser, der udøver social kontrol og økonomisk udnyttelse. Vi ønsker strengere regulativer for at forhindre misbrug af religionsfriheden. Derudover vil vi oprette støtteordninger for tidligere medlemmer, herunder juridisk og psykologisk hjælp.
-
Unge Moderater mener at adgangen til Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst bør være gratis for alle borgere i Danmark. De er statsejede og har som formål at vise det allervigtigste af vores fælles kultur og historie. Der er masser af museer som specialiserer sig indenfor noget forskelligt, men lige præcis de her to museer skal vise alt det vi har tilfælles.
-
Unge Moderater mener, at der skal indføres et gratis kulturpas til alle unge under 25 år i Danmark. Et af de vigtigste våben, mod at bekæmpe den store mistrivsel blandt unge, er at lade de unge engagere sig aktivt i det danske kulturliv. Kulturoplevelser er dyre, og lige nu er det hovedsageligt ældre mennesker der gør brug af dem. Rent lavpraktisk vil det fungere således, at kulturinstitutioner - eksempelvis koncertsteder - ville skulle søge en kulturbevilling, der ville finansiere billetten, når unge mennesker bruger sit kulturpas det pågældende sted. Foruden at øge trivslen blandt ungdommen, vil det også bidrage til en mere nysgerrig ungdom - og et Danmark, der er rigere på kultur.
-
Unge Moderater mener, at alle danskere under den danske fattigdomsgrænse skal have mulighed for at blive medlem af en dansk sportslig eller kulturel forening gratis af eget valg. Vi har et fantastisk foreningsliv i Danmark, hvor mennesker mødes og engagerer sig i et fællesskab som gør en forskel for dem selv og deres medmennesker. Sådan nogle positive åbne fællesskaber skal være mere tydelige for de folk som har mindst i vores samfund. Uanset hvor lidt du har, og hvor svært din tilværelse er, så skal du have mulighed for at blive en del af et fællesskab. Et fællesskab, du vælger ud fra, din interesse og dine passioner, så skal du kunne mødes med andre og værne om jeres interesse. Det her er et forslag som kan give håbet og sammenhængskraften til dem som føler sig efterladt på perronen.
Værdi
-
Unge Moderater mener ikke at dit køn eller identitet skal være defineret af dit CPR-nummer udover du i hver instans skal redegøre for din kønsidentitet hver gang du skal vise dit ID, så er det heller ikke rart at have sit køn indsnævret til et lige eller et ulige tal, i stedet mener vi at vores CPR-register skal være kønsneutralt og så kan det offentlige register f.eks. fremvise dit biologiske køn ved nødvendighed.
-
Unge Moderater værdsætter privathospitalernes autonomi, men mener ikke at det bør ikke føre til skævvridning i adgangen til sundhedsydelser. Vi tror på, at alle borgere, uanset køn og kønsidentitet, bør have mulighed for at træffe beslutninger om deres eget helbred og deres ønske om kønskorrigerende operationer. Dette inkluderer både fjernelse af bryster for transmænd og brystforstørrelse for transkvinder. For at sikre retfærdig adgang til disse operationer i det private sundhedssystem, bør vi overveje retningslinjer eller reguleringer, der opretholder hospitalernes økonomiske levedygtighed, samtidig med at de respekterer principperne om lighed og ikke-diskrimination. På denne måde kan vi fremme både privathospitalers økonomiske sundhed og samfundets overordnede velbefindende ved at skabe en mere inklusiv sundhedspleje.
-
Unge Moderater mener at folk uanset deres kønsidentitet eller seksualitet skal have lov til at være dem selv, hvorfor vi mener at omvendelseterapi, som har til hensigt at “helbrede” LGBTQ personer, som ikke ønsker dette bør være ulovligt. Der bør ikke være plads til nogen form for institutioner eller professionel behandling der begår et menneskerettighedsindgreb på den her skala. Omvendelsesterapi har beviseligt ingen effekt på at omvende eller forbedre disse personers liv, men kun forværre dem
-
Unge Moderater mener, at det er afgørende at inkludere fri abort som en grundlæggende rettighed i EU's charter om grundlæggende rettigheder. Vi baserer vores overbevisning på EU's forpligtelse til at følge deres menneskerettighedspolitik, som sigter mod at styrke kvinders rettigheder, samt på EU's eget charter, især artikel 6, der fastslår, at "enhver har ret til frihed og personlig sikkerhed". Vi tror, at fri abort bør være en rettighed for gravide i alle medlemslande i EU. Det er vigtigt at anerkende, at en gravids ret til at bestemme over sin egen krop og beslutte, om vedkommende ønsker at blive forælder eller ej, er en grundlæggende menneskeret, som EU bør støtte og beskytte. Unge Moderater opfordrer derfor til, at EU arbejder på at indarbejde fri abort som en beskyttet rettighed i sit charter om grundlæggende rettigheder og fortsætter med at fremme kvinders rettigheder og personlige frihed i alle medlemslande. Dette vil være et skridt i retning af at sikre ligestilling og respekt for individets ret til at træffe beslutninger om sin egen krop og fremtid.
-
Unge Moderater ønsker at hæve abotgrænsen og afskaffe de formynderiske og bureaukratiske abortråd, som i dag beslutter om en gravid må få foretaget en abort mellem 12. og 22. uge. Det vil betyde, at den gravide til og med 22. uge har fuld selvbestemmelse over egen krop og fremtid. Vi mener at den gravide og familien er bedre i stand til at tage beslutningen for deres fremtidige familie end et råd af fremmede mennesker, som ikke kender kvinden og familien og som aldrig møder hende gennem beslutningsprocessen. Når vi ser til andre lande med højere grænse, så indikerer det hverken fosterselektion eller øget antal af aborter. Vi vil ikke ændre på processen fra 23. uge, da det her nærmer sig levedygtighedsalderen og provokerede fødsler herfra udelukkende skal begrundes af lægefaglige vurderinger og hvis kvinden eller fostret er i risiko for at omkomme, hvis graviditeten fuldføres.
-
Unge Moderater bakker op samtykkeloven. Den nye voldtægtslovgivning adskiller sig fra den tidligere lovgivning ved at være baseret på samtykke. Samtykke skal gives frivilligt og være udtryk for den pågældendes frie vilje. Vi mener, at samtykke er et fælles ansvar, og handler om at udtrykke, at man er enige om noget. Det kan fx være at du har lyst til at flirte eller have sex. Eller at du gerne vil vide om en anden har lyst til det.
-
Unge Moderater mener at retten til fri abort skal grundlovssikres for at beskytte kvinders selvbestemmelse og sikre denne frihed for fremtidige generationer. Vi vil arbejde for en grundlovsændring, fremme oplysning om rettens vigtighed og støtte internationale initiativer for kvinders rettigheder.
Retten til fri abort er afgørende for kvinders ligestilling og sundhed. Selvom aborten i dag er fri, beskytter grundloven ikke mod fremtidige lovændringer. Ved at indskrive retten til fri abort i grundloven viser Danmark sig som foregangsland for ligestilling og menneskerettigheder, ligesom Frankrig gjorde i 2024. Det er en investering i kvinders fremtidige frihed.
Indskrivning af retten til fri abort i grundloven gør den ufravigelig og forhindrer tilbageskridt i denne fundamentale frihed.
Ligestilling
-
Unge Moderater ønsker at ligestille mænd og kvinder. Derfor vil vi indføre medfaderskab. I dag kan to kvinder begge anses som forældre: Mor og Medmor. I Danmark har vi eksempler på familier, bestående i praksis af to fædre i, men hvor kun en står på papiret som far. Vi ønsker at begge skal have ret til at kunne stå på papiret, især for at sikre barnets rettigheder.
-
Unge Moderater støtter op om det brede flertal og EU-direktivet, som siger, at der minimum skal være 11 ugers øremærket barsel til både mor og far, hvilket betyder at far og medmor nu har fået 9 ugers yderligere øremærket barsel end tidligere. For at imødekomme bekymringen om at børn sendes tidligere i institution, så ønsker vi at se på, om det er muligt at der lægges 9 uger oveni den nuværende barsel.
-
Unge Moderater ønsker at indføre obligatoriske fædregrupper som et tilbud i alle kommuner i Danmark. Formålet er at fremme fædres engagement og deltagelse i forældreskabet, styrke ligestillingen mellem forældre samt støtte børns trivsel og udvikling ved at etablere fædregrupper som et centralt element i det danske velfærdssystem. De skal fungere som en ressource for fædre, der giver dem mulighed for at udvikle deres forældreevner, dele erfaringer og udfordringer med andre fædre samt opnå viden om børns udvikling og trivsel. Kommunale fædregrupper vil vi også bidrage til at nedbryde traditionelle kønsroller og fremme en kultur, hvor forældre uanset køn er ligeberettigede i forældreskabet. Dette vil have en positiv indvirkning på familiedynamikken og samfundet som helhed.
-
Unge Moderater ønsker at ligestille mænd og kvinder i serviceloven § 109. Adgangen til krisecentre samt fjerne forskelsbehandling på grundlag af køn er essentielt. Praktisk betyder det, at de mænd der hvert år udsættes for fysisk partnervold, skal have bedre behandling til både dem og deres børn, hvis de har børn med på centret. Der skal etableres og finansieres flere krisecentre for mænd i alle regioner i Danmark. Formålet med disse krisecentre er at tilbyde beskyttelse, støtte og rådgivning til mænd, der er ofre for vold, overgreb eller andre former for nødsituationer. Serviceloven skal ændres for at sikre, at enhver person uanset køn, seksuel orientering, alder eller ethnicitet har lige adgang til krisecentre og støtteforanstaltninger i nødsituationer. Diskrimination i adgangen til tjenester under serviceloven på grundlag af køn eller andre personlige karakteristika skal ikke være muligt.
-
Unge Moderater mener, at der bør indføres universel værnepligt, der gør sig gældende for alle køn, i Danmark. Værnepligten som vi kender den nu, skal ses ind i den tid, den blev indført i - nemlig år 1849. Det er efterhånden mange år siden, og derfor bør værnepligten også revurderes, efter den tid vi lever i nu. Med den universelle værnepligt skal der følge en opgradering af militærets udstyr, således at det passer til anatomien hos alle mennesker, der aftjener deres værnepligt.
-
Unge Moderater anerkender at der findes stærke kulturelle årsager til omskæringer, men vi mener ikke, at man bør skære i raske drengebørn. Sådan et kirurgisk indgreb, som udelukkende udføres grundet religion, mener vi bør ikke være lovligt, da barnet ikke selv har haft et valg. Unge Moderater mener derfor at omskæring af raske børn bør forbydes op til 15 år, hvor den unge fra 15 år og op selv kan tage beslutningen og dermed have mulighed for at beslutte, om de vil have foretaget en omskæring.
-
Unge Moderater ønsker at pensionen i udgangspunkt bliver delt ligeligt ved skilsmisse ligesom andet oparbejdet formue. Hvis man af årsager ikke ønsker dette, kan dette skrives ind i en ægtepagt ligesom bil og hus kan indskrives.
I Danmark bliver ejendele, huskøb, bilkøb osv. delt ved evt. skilsmisser. Hvis man ikke ønsker at disse ting deles ligeligt, står det frit for nygifte at indskrive særlige hensyn i en ægtepagt. I dag er det eneste, der er undtaget at blive delt ligeligt, pensionen.