Udenrigspolitik

  • Unge Moderater mener, at vi skal styrke vores forsvar mod digitale trusler gennem øgede investeringer i teknologi, uddannelse og samarbejde på det internationale plan for at sikre en global indsats mod cyberkriminalitet.

    I en verden, der bliver mere digital for hver dag, er cybersikkerhed vigtigere end nogensinde før. Danmarks fremtid og sikkerhed afhænger af vores evne til at beskytte os mod digitale trusler. Vi har tidligere set hvordan hackerangreb har ramt offentlige institutioner og sundhedsvæsnet, og det viser, at vi står overfor en ny virkelighed, hvor cyberangreb kan lamme vores infrastruktur, stjæle vores mest følsomme oplysninger og true vores nationale sikkerhed.  

  • Unge Moderater mener, at i en tid med voksende trusler, herunder cyberangreb, hybrid krigsførelse og geopolitiske spændinger, er det vigtigere end nogensinde, at Danmark står sammen med vores NATO-allierede og lever op til vores forpligtelser, herunder at mindst 2% af vores BNP bliver brugt på vores eget forsvar. Vores engagement i alliancen bidrager ikke kun til vores egen sikkerhed, men også til den globale stabilitet. Ved at investere i vores forsvar og samarbejde tæt med vores allierede, kan vi sikre en fremtid med fred og tryghed for kommende generationer.

    NATO blev skabt for at samle vestlige demokratier i en fælles forsvarsalliance og har gennem årtier spillet en afgørende rolle i at sikre fred og stabilitet i verden. Som medlem af NATO har Danmark en række forpligtelser, som vi skal leve op til for at styrke vores fælles sikkerhed og forsvare de værdier, vi deler med vores allierede. 

    Danmark har forpligtet sig til at bidrage til alliancens fælles forsvarsanstrengelser. Denne forpligtelse indebærer en betydelig investering i vores militære kapaciteter og en aktiv deltagelse i NATO’s operationer og missioner rundt om i verden. Et eksempel er vores deltagelse i at skabe stabilitet og bekæmpe terrorisme.  

    At leve op til vores forpligtelser i NATO er ikke kun en militær opgave, men også en politisk og økonomisk ansvarlighed. Danmark har arbejdet for at opretholde og styrke det transatlantiske bånd, og vi har forpligtet os til at øge vores forsvarsbudget for at nå NATO’s målsætning om, at medlemslandene skal bruge 2% af deres BNP på forsvar. Dette er en del af vores engagement i at sikre, at vi er parate til at håndtere de sikkerhedsudfordringer, som verden står overfor i dag og i fremtiden. 


  • Unge Moderater mener, at vi Ukraines frihedskamp er vores, hvorfor at vi skal fortsætte med at stå sammen med Ukraine. Vi skal støtte dem, både økonomisk, militært og diplomatisk, og sikre, at Ukraine har de ressourcer, de behøver for at forsvare deres land og deres frihed. Når vi hjælper Ukraine, sender vi en kraftig besked til resten af verden om, at aggression og undertrykkelse ikke vil blive tolereret. Vi viser, at vi vil forsvare vores fælles værdier og støtte dem, der kæmper for frihed. 

    Danmark har altid været en nation, der står op for retfærdighed og frihed. I disse turbulente tider, hvor Ukraine kæmper for sin suverænitet og fremtid, må der ikke være tvivl om Danmarks støtte til det ukrainske folk. Vores moralske kompas og historiske værdier forpligter os til at stå sammen med Ukraine i deres kamp mod aggression og undertrykkelse. 

    Ukrainernes kamp er ikke blot en kamp for deres eget land, men også en kamp for de værdier, vi deler: demokrati, frihed og retten til selvbestemmelse. Hver dag, hvor vi ser billeder af ødelagte byer og hører om modige ukrainere, der forsvarer deres hjem, bliver vi mindet om, hvor dyrebare disse værdier er, og hvor vigtigt det er, at vi støtter dem.

  • Unge Moderater mener, at vi skal stå op for vores kerneværdier om retfærdighed, menneskerettigheder og frihed. Vi skal forsvare dem med beslutsomhed og handlekraft, både hjemme og ude i verden. Derfor har vi brug for en stærkere EU-søjle i NATO. Europa skal kunne producere våben og ammunition hurtigt og i stort omfang for at sikre vores egen og allieredes sikkerhed. Vores mål er klart: Vi skal beskytte menneskeliv, vores frihed og vores dyrebare demokrati, samt sikre fred og stabilitet i Europa.

    Ruslands invasion af Ukraine, der startede i 2014, fortsætter stadig, og penge til Ukraines forsvar alene er ikke nok. Vi står overfor en afgørende tid, hvor Europas sikkerhed og demokratiske værdier er truet. Det er tid til at tage ansvar og handle beslutsomt. 

    For at opnå dette skal vi koordinere vores våbensystemer i Europa, investere i europæisk ammunitionsproduktion og styrke vores forsvarskapacitet. Det er afgørende, at EU opretter en ny kommissærpost, som kan koordinere denne nødvendige opgradering og styrke EU-NATO-samarbejdet. Den Europæiske Investeringsbank (EIB) kan spille en større rolle, og hvordan finansieringen skal ske gennem både offentlige og private investeringer. 


  • Unge Moderater mener, at Danmark, med sin tradition for demokrati og menneskerettigheder, skal anerkende det armenske folkemord (1915-1923). Vi foreslår:

    • Politisk anerkendelse.

    • Styrket samarbejde med Armenien og Georgien for at styrke deres demokrati.

    • Pres på EU for at sikre Armeniens selvstændighed.

    Vi skal anerkende historiske realiteter, ikke lade Tyrkiet bestemme. Det er tid til at handle på vores værdier og erkende sandheden.

    Over 1,5 millioner armeniere blev dræbt i et folkemord, anerkendt af mange lande som Frankrig og Sverige. Danmark bør anerkende folkemordet og støtte Armenien, et demokrati omgivet af autokratier, der har brug for international støtte.

EU

  • Unge Moderater mener, at EU bør aktivere EU-traktatens artikel 7, og fratage Ungarn stemmeretten i EU. EU skal være en stærk geopolitisk spiller, samt et sammenhængende demokratisk fællesskab. Derfor bør man ikke tillade autokratiernes trojanske hest at have frit spillerum i Unionen. 

    EU er mere end et økonomisk samarbejde - det er et politisk fællesskab, som bygger på værdier om menneskelig værdighed, demokrati og ligestilling mellem kønnene. EU er et fællesskab, som har konsolideret demokratiet i Europa. Netop det var tanken bag de såkaldte “Københavner-kriterier”, som var forudsætningen for den store EU-udvidelse i 2004, hvor en række tidligere sovjetlande kom med i unionen. Københavnerkriterierne stipulerede, at lande, som skal optages i EU, skal have institutioner som sikrer demokrati, retsstaten og menneskerettighederne.  

    Desværre har der i længere tid været en tendens til, at de grundlæggende demokratiske værdier er blevet ignoreret af visse medlemslande. Værst er situationen i Ungarn, som ifølge Freedom House ikke længere kan klassificeres som et demokrati. De værdimæssige forskelle har man også mærket politisk. Gang på gang har Ungarn truet med at nedlægge veto mod, støtte til Ukraine, sanktioner mod Rusland og EU’s budget. Truslerne til at opnå politiske mål, såsom flere penge til Ungarn eller en bedre bilateral relation til Rusland.

  • Unge Moderater mener, at Danmark skal engagere sig mere aktivt i regionen ved at fremme stabilitet og udvikling. Vi skal arbejde sammen med afrikanske lande og internationale organisationer for at sikre en effektiv vej for velstand og velfærd i Afrika.

    Afrika er ikke kun et kontinent fyldt med rige kulturer og forskelligartede samfund; det er også vores nærområde, og vi har forpligtelser til at hjælpe. Danmarks engagement i Afrika er afgørende for at fremme stabilitet, udvikling og samarbejde i regionen.  Vi har en lang tradition for at støtte udviklingsarbejde i Afrika gennem bilaterale og multilaterale samarbejder. Vi har leveret hjælp til uddannelse, sundhed, landbrug og demokratisk udvikling. Men vores indsats må fortsætte og intensiveres. Det er nødvendigt at øge vores støtte til afrikanske lande for at tackle de nye udfordringer, de står overfor. Dette inkluderer at støtte økonomisk vækst gennem handel og investering, bekæmpelse af klimaforandringer gennem grøn teknologi og styrkelse af fred og sikkerhed gennem diplomatiske initiativer. 

    Ved at bidrage til stabilitet og udvikling i Afrika, kan vi forebygge konflikter, der kan have direkte konsekvenser for europæisk sikkerhed.

  • Unge Moderater mener, at EU bør føre en fælles finanspolitik for at styrke Europa i lyset af de udfordringer, vi står overfor i det 21. århundrede. Efter 2. verdenskrig blev Kul- og Stålunionen oprettet for at fremme frihandel og forhindre krig mellem europæiske lande. Denne ambition om økonomisk vækst og demokratisk tryghed er stadig relevant i dag, men Europas økonomi er i dag udfordret af globalisering, protektionisme og en alvorlig klimakrise.

    For at kunne konkurrere med internationale aktører, der får massiv statsstøtte, er det nødvendigt, at Europa kan matche denne støtte for at sikre lige vilkår og fremme innovation. Det er imidlertid vanskeligt at koordinere statsstøtte effektivt, da midlerne ofte er fordelt på medlemslandene. Derfor bør EU koordinere sin finanspolitik for at sikre, at støtte gives på den mest hensigtsmæssige måde.

    Derudover kræver den grønne omstilling massive investeringer, og Europa skal kunne stå stærkt på egen hånd for at sikre økonomisk vækst og bæredygtig udvikling. En fælles finanspolitik vil gøre det muligt for EU at reagere på både de økonomiske og klimamæssige udfordringer, som kontinentet står overfor i fremtiden.

  • Unge Moderater mener, at en omfordeling af EU’s landbrugsstøtte er afgørende for at sikre fremtidens bæredygtige udvikling. I dag udgør landbrugsstøtten en tredjedel af EU’s budget, svarende til 411 mia. DKK, og har sikret stabilitet i landbrugssektoren. Men de alvorlige klimaudfordringer, som vi står overfor, kræver en mere omstillingsparat tilgang. Klimaforandringerne med ekstreme vejrforhold, tab af biodiversitet og forringelse af naturressourcer gør det nødvendigt at styrke EU’s klimaindsats.

    Derfor bør en større del af landbrugsstøtten omdirigeres til at fremme den grønne omstilling. Unge Moderater foreslår, at 20% af landbrugsstøtten afsættes til initiativer, der fremmer naturgenopretning, klimatilpasning og udvikling af grønne teknologier. Dette vil ikke kun styrke EU’s miljø, men også gøre Europa til en global drivkraft i den bæredygtige udvikling.

    Investering i den grønne omstilling er nødvendig for at sikre, at EU bliver mere modstandsdygtigt overfor klimaudfordringer. Ved at prioritere grønne løsninger i landbrugsstøtten kan vi skabe et grønnere og mere bæredygtigt Europa, som er rustet til de udfordringer, vi står overfor i fremtiden. Det er tid til at investere i fremtidens løsninger nu.

  • Unge Moderater mener, at en styrkelse af Europol og Frontex er nødvendig for at tackle de komplekse sikkerhedsudfordringer, som Europa står overfor i dag. Flere midler og medarbejdere vil ikke blot forbedre bekæmpelsen af grænseoverskridende kriminalitet og terrorisme, men også sikre, at EU’s ydre grænser er bedre beskyttet, hvilket er en forudsætning for et trygt og sikkert Europa.

    I takt med et stigende antal grænseoverskridende kriminalitetsaktiviteter og større terrortrusler er det afgørende, at EU intensiverer sin indsats for at beskytte sine borgere. En væsentlig del af denne indsats handler om at sikre bedre kontrol med EU’s ydre grænser og samtidig styrke evnen til at bekæmpe organiseret kriminalitet og terrorisme på tværs af landegrænser. 

    For at opnå dette bør både Europol og Frontex tilføres flere ressourcer. Det betyder, at der skal investeres i flere medarbejdere og mere avanceret udstyr og teknologi, så begge organisationer kan løse deres opgaver mere effektivt. Europol spiller en central rolle i bekæmpelsen af terrorisme og kriminalitet på tværs af grænser, mens Frontex er ansvarlig for at sikre kontrol og overvågning af EU's ydre grænser. Begge institutioner er derfor afgørende for Europas sikkerhed.

  • Unge Moderater mener, at fjernelsen af toldgrænsen er et nødvendigt skridt for at sikre fair konkurrence og beskytte forbrugerne mod farlige produkter. Det vil bidrage til at hæve standarderne for global handel og samtidig sikre, at de varer, vi bruger i vores hverdag, ikke udgør en risiko for vores sundhed eller undergraver europæisk produktion.

    Det europæiske marked bliver i stigende grad oversvømmet af billige og ofte defekte varer fra lande som Kina, som produceres under kummerlige forhold og sælges til lavere priser. Disse varer undergraver europæiske virksomheder, der følger strengere miljø-, arbejds- og sikkerhedsstandarder. Mange af disse importerede produkter indeholder skadelige kemikalier, som kan udgøre alvorlige sundhedsrisici for forbrugerne. Den nuværende toldgrænse på 150€ tillader, at farlige varer strømmer ind i Europa uden tilstrækkelig regulering og kontrol. 

    For at beskytte både europæiske forbrugere og producenter bør toldgrænsen på 150€ for varer købt uden for EU fjernes. Dette vil sikre, at produkter, der kommer ind på det europæiske marked, overholder de høje standarder for kvalitet, sikkerhed og bæredygtighed, som vi forventer. Ved at skabe lige konkurrencevilkår kan vi forhindre, at unfair billigproduktion skader europæisk industri og fremmer farlige produkter i vores hjem.

  • Unge Moderater mener, at EU skal prioritere at etablere nye handelsaftaler med lande i Afrika, Asien og Stillehavsområdet. Dette er nødvendigt for at styrke Europas økonomiske modstandsdygtighed, diversificere forsyningskæder og reducere afhængigheden af enkelte leverandører. Handelsaftalerne kan fremme vækst, sikre stabil energiforsyning og forbedre kritisk infrastruktur.

    For at opnå en åben strategisk autonomi skal EU aktivt diversificere sine internationale partnerskaber. En målrettet indsats for at opbygge en robust og bæredygtig forsyningskæde vil bidrage til at reducere importafhængighed og øge EU’s økonomiske stabilitet. Dette handler ikke kun om forsyningssikkerhed, men om at skabe en samlet strategi, der fremmer økonomisk modstandsdygtighed.

    Handels- og investeringsaftaler med lande i Afrika, Asien og Stillehavsområdet vil ikke kun åbne nye markeder og skabe arbejdspladser, men også styrke udviklingen i partnerlandene. Ved at fremme bæredygtige investeringer kan vi forbedre livskvaliteten globalt og sikre sociale og økonomiske fremskridt.

    Unge Moderater mener desuden, at EU skal overvåge sine strategiske afhængigheder nøje. Det er vigtigt at identificere risikable afhængighedsforhold og udvikle handelsstrategier, der mindsker sårbarheder. Dette vil sikre, at EU står stærkt i en global verden præget af voksende konkurrence og usikkerhed.

  • Unge Moderater mener, at det er nødvendigt at reformere EU's landbrugsstøtteordninger, så de i højere grad understøtter en grøn omstilling i landbruget. Ved at belønne bæredygtige landbrugsmetoder kan vi sikre, at Europa ikke kun opfylder sine klimamål, men også beskytter vores natur og biodiversitet. EU har både ressourcerne og det politiske ansvar til at sikre, at fremtidens landbrug er bæredygtigt, klimavenligt og økonomisk levedygtigt.

    For at skabe en mere bæredygtig fremtid for Europa er det afgørende, at vi reformerer måden, EU’s landbrugsstøtte fordeles. I dag er landbruget ansvarlig for en betydelig del af Europas samlede CO₂-udledning, og det står også for udledning af kvælstof og andre skadelige kemikalier, der forurener vores jord og vandløb. Derfor er det nødvendigt at tænke klima og miljø ind i måden, EU fordeler sine landbrugsstøtteordninger på. . 

    Ved at ændre landbrugsstøtten til at fokusere på klimavenlige initiativer kan vi bidrage til at reducere landbrugets klimapåvirkning. Dette inkluderer støtte til landmænd, der investerer i teknologier og metoder, der minimerer CO₂-udledninger, såsom præcisionslandbrug, der reducerer af pesticider, eller agroøkologiske metoder, der forbedrer biodiversiteten. Et sådant fokus vil være med til at fremme bæredygtighed og klimavenlig produktion i hele EU’s landbrugssektor. 

    Desuden er det vigtigt, at vi fjerner brugen af kvælstof og andre skadelige kemikalier fra landbruget. Kvælstofgødning bidrager væsentligt til klimaforandringer. Samtidig forårsager det alvorlig forurening af vandmiljøet, hvilket truer biodiversiteten. Hvis landmænd reducerer deres afhængighed af kvælstof og går over til mere bæredygtige alternativer, kan det have store positive effekter både på klimaet og miljøet.

  • Unge Moderater mener, at udvidelsen af Erasmus+ til at inkludere afrikanske studerende, eller oprettelsen af ERASMUS+A, vil være en værdifuld investering i fremtidens ledere og innovationsdrivere. Samarbejdet mellem Europa og Afrika inden for uddannelse vil skabe nye muligheder, fremme fælles vækst og bidrage til at bygge et stærkere globalt samfund. 

    For at styrke internationale uddannelsessamarbejder og skabe nye muligheder for unge, bør Erasmus+-programmet udvides til at inkludere et tættere samarbejde med afrikanske studerende. Alternativt kan et nyt program, ERASMUS+A, oprettes med fokus på udveksling og samarbejde mellem europæiske og afrikanske studerende. Dette vil fremme vidensdeling, kulturel udveksling og økonomisk vækst på begge kontinenter. 

    Afrika har en ung, voksende befolkning og et stigende behov for uddannelsesmuligheder. Ved at styrke partnerskaber mellem europæiske og afrikanske institutioner kan vi skabe bedre adgang til kvalitetsuddannelse, hvilket vil forbedre de unges kompetencer og samtidig fremme innovation og udvikling i begge regioner. Udvidelsen af Erasmus+ vil også gøre det lettere for europæiske studerende at lære af og samarbejde med deres afrikanske modparter, hvilket vil bidrage til at bygge bro mellem kontinenterne og skabe et mere globalt orienteret uddannelsessystem. 

    Desuden vil en sådan udvidelse understøtte EU’s mål om at fremme global bæredygtig udvikling og styrke relationerne med afrikanske lande. Ved at opbygge et stærkt netværk af studerende og unge fagfolk på tværs af Europa og Afrika kan vi ikke kun fremme akademiske og professionelle forbindelser, men også skabe en platform for fælles løsninger på globale udfordringer som klimaændringer, fattigdom og migration.

  • Unge Moderater mener, at EU skal prioritere investeringer i vindmøller, solcelleparker og en moderne energiinfrastruktur, så vi kan sikre, at grøn strøm når ud til alle EU’s borgere. Dette vil ikke kun reducere vores miljømæssige fodaftryk, men også bidrage til at skabe en mere selvforsynende og sikker energiforsyning i Europa. Ved at samarbejde på tværs af grænserne og udnytte de teknologier, vi allerede har til rådighed, kan vi sikre, at Europa fører an i den globale grønne omstilling. 

    For at sikre en bæredygtig fremtid for Europa er det afgørende, at vi sørger for, at grøn strøm bliver standarden i alle stikkontakter i EU. Med klimaforandringer, der påvirker vores planet i stigende grad, og en energikrise, der udfordrer vores afhængighed af fossile brændstoffer, er det nu vigtigere end nogensinde at investere i vedvarende energi som vindmøller og solcelleparker. Dette vil ikke blot hjælpe os med at reducere vores CO₂-udledning, men også styrke Europas energiuafhængighed og skabe nye arbejdspladser inden for den grønne omstilling. 

    En anden vigtig faktor er udbygningen og optimeringen af det europæiske energinet. Det nuværende elnet i Europa er i mange tilfælde ikke tilstrækkeligt effektivt til at kunne håndtere en massiv stigning i grøn strømproduktion. Dette betyder, at vi skal investere i at modernisere vores energiinfrastruktur, så vi kan transportere elektricitet fra områder med overskud af grøn strøm til de regioner, der har behov. 

    Grøn omstilling af energisektoren har også sikkerhedspolitiske fordele. Ved at reducere vores afhængighed af fossile brændstoffer fra tredjelande, såsom olie og gas fra Rusland, bliver Europa mindre sårbart over for geopolitiske spændinger og energikrise. Det skaber desuden en stabil og forudsigelig energiforsyning for alle EU-lande.

  • Unge Moderater foreslår en "europæisk firewall", der giver brugerne større kontrol over deres digitale oplevelser. Det skal ikke handle om at modarbejde teknologisk udvikling, men snarere om at sikre, at teknologien fremmer trivsel fremfor at skade. I dag løber udviklingen på sociale medier hurtigere end lovgivningen, og det efterlader især børn og unge sårbare over for algoritmer, der bestemmer, hvad de ser – uden mulighed for at kontrollere det. 

    Vi ser også en stigning i deep fake-videoer og digital manipulation, som kan vildlede og udnytte forbrugerne. Dette kræver et samlet europæisk svar, da Danmark alene ikke kan løse problemet. Derfor er en koordineret indsats på EU-niveau afgørende. 

    Den "europæiske firewall" skal bestå af tre centrale elementer: 

    1. Effektiv aldersverifikation, der sikrer, at børn og unge ikke udsættes for skadeligt indhold. 

    2. Gennemsigtighed i algoritmer, så brugerne får indsigt i, hvordan deres indhold udvælges og præsenteres. 

    3. En "genstartknap" for algoritmer, der gør det muligt for brugere at nulstille deres feed og tage kontrol over, hvad de ser online. 

  • Unge Moderater foreslår, at EU vedtager en fælles klimatilpasningsplan, der fokuserer på de områder, hvor klimatilpasningsprojekter kan gøre størst forskel, såsom sikring af kyster, havne, boliger og kritisk infrastruktur. Planen skal identificere de mest udsatte regioner og sikre hurtig gennemførelse af projekter for at mindske risikoen ved ekstremt vejr. For at støtte disse tiltag foreslås oprettelsen af en europæisk klimatilpasningsfond, der økonomisk kan hjælpe medlemslandene med at beskytte både befolkning og infrastruktur mod de stigende klimarelaterede trusler.

    Konsekvenserne af klima- og vejrforandringer er allerede tydelige og vil kun forværres i fremtiden. Over hele kloden ser vi, hvordan stigende temperaturer, ekstreme vejrforhold og ændringer i økosystemerne påvirker mennesker, virksomheder og økonomier – og Europa er ingen undtagelse. Tørkeperioder, kraftige oversvømmelser og skovbrande er blot nogle af de udfordringer, der allerede rammer vores samfund, og disse hændelser forventes at blive hyppigere og mere intense. 

    Klimaforandringerne påvirker alle aspekter af vores liv – fra fødevaresikkerhed til energiforsyning og økonomisk stabilitet. For at undgå de mest alvorlige og ødelæggende konsekvenser må vi handle nu. Dette kræver en målrettet og koordineret indsats på tværs af landegrænser og sektorer. Ingen enkelt nation kan løse denne krise alene. 

  • Unge Moderater mener, at det er nødvendigt at inkludere landbruget i CO2-kvotesystemet for at sikre en fair og effektiv klimapolitik. Landbruget skal bidrage til at nedbringe udledningerne på lige fod med andre sektorer, og det er gennem investeringer i innovation og bæredygtighed, at vi kan gøre det muligt for landmændene at blive en del af løsningen.

    EU’s CO2-kvotesystem omfatter i dag alle CO2-tunge sektorer, men landbruget er stadig undtaget fra dette vigtige redskab til reduktion af drivhusgasudledninger. Dette er problematisk, da landbruget udgør en betydelig andel af EU’s samlede CO2-udledninger. For at nå vores klimamål er det nødvendigt at inkludere landbruget i kvotesystemet, så vi kan skabe et mere retfærdigt og effektivt klimaforhold. 

    Ved at inkludere landbruget i CO2-kvote systemet kan vi skabe et økonomisk incitament for landmændene til at reducere deres udledning af drivhusgasser og investere i mere bæredygtige løsninger. Dette kan inkludere økologiske metoder, bedre affaldshåndtering, skovrejsning og andre klimavenlige teknologier, der vil gavne både klimaet og landbrugssektoren på længere sigt.

  • Unge Moderater mener, at Danmark skal afskaffe de resterende EU-forbehold for at sikre maksimal indflydelse på vigtige områder som politisamarbejde og pengepolitik.

    Danmark har i dag flere EU-forbehold, hvoraf forsvarsforbeholdet blev afskaffet i 2022. De resterende forbehold begrænser vores indflydelse og handlekraft i EU-samarbejdet, hvilket svækker vores mulighed for at forme den politik, der også påvirker os.

    Et Danmark uden forbehold vil være bedre rustet til at påvirke beslutninger, der har direkte betydning for vores land, fremfor blot at følge efter.